TÜSİAD Öğretmen Yetiştirme Reformu Raporu

10.03.2014

TÜSİAD Sosyal Politikalar Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Eğitim Çalışma Grubu, 21. Yüzyıl Becerileri ve Eğitimin Niteliği konulu çalışmalar kapsamında, eğitimcinin eğitimi konusunu ele alan raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Categorie  Kategori : EĞİTİM ARAŞTIRMALARI

TÜSİAD RAPORU

“Okulda Üniversite: Türkiye'de Öğretmen Eğitimini Yeniden Yapılandırmak İçin Bir Model Önerisi” başlıklı rapor Rhode Island Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Mustafa Özcan tarafından hazırlandı.

Okulda üniversite modeli 4 farklı model olarak tanıtılmıştır. Bunlar; Lisans Düzeyinde Okulda Üniversite, Lisans Sonrası Okulda Üniversite, Alanda Yüksek Lisans Düzeyinde Okulda Üniversite ve Alanda Yüksek Lisans Sonrası Okulda Üniversite modelleridir.

TÜSİAD raporunda yer alan Türkiye için önerilerden bazıları aşağıda yer almaktadır:

1-Öğretmen Eğitiminin Yüksek Lisans Düzeyinde Olması için Yasal Düzenleme Yapılmalıdır.

2-Türkiye eğer öğretmen eğitiminde bir fark yaratmak istiyorsa alanda yüksek lisans düzeyinde öğretmen eğitimi veren modelleri tercih etmelidir. Bu anlayışla raporun içinde sunulan dört modelden Türkiye için “Alanda Yüksek Lisans Modeli” ve “Alanda Yüksek Lisans Sonrası Modeli” önerilmektedir.

3-Eğitim fakülteleri doktora programı olan üniversitelerde açılmalı ve öğretmen eğitiminde uzmanlaşmalıdır.

4-Okulda Üniversiteye dönüştürülecek uygulama okulları öğretmenlik uygulaması alanında uzmanlaşmalıdır.

5- Öğretmen eğitimi için üniversite-okul ortaklığı kurumsallaşmalıdır.

Diğer önerilere aşağıda yer alan özet rapordan erişilebilir:

TÜSİAD raporunun tamamına aşağıdaki bağlantıdan erişilebilir:

TÜSİAD Eğitim Raporu

EĞİTİM ARAŞTIRMALARI