PISA 2012 Raporları

13.03.2014

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 3 yılda bir yapılan ve her dönem farklı bir alanın ağırlıklı olarak uygulandığı bir değerlendirme sınavıdır.

Categorie  Kategori : EĞİTİM ARAŞTIRMALARI

PISA 2012 Sınavının Değerlendirmesi

Örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin, matematik okuryazarlığı, fen Bilimleri okuryazarlığı ve okuma becerilerinin yanı sıra, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri, bilgisayar ve internet becerileri gibi veriler birlikte değerlendirilmektedir.

Küreselleşen dünyada ülkelerin eğitim durumunu belirlemek için çeşitli verilere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle OECD üyesi olarak, belirli referans noktalarına göre ülkelerin eğitim alanında hangi düzeyde olduğu, eksiklikleri ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi bu sınav aracılığı ile belirlenebilmektedir.

PISA Sınavında; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır. PISA sınavına katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir.

PISA sınavı en son 2012 yılında gerçekleştirilmiş ve sonuçları 3 Aralık 2013 tarihinde açıklanmıştır. Bu sonuçlara göre Türkiye; 2003 yılındaki 423 olan matematik puanını 448’e yükselterek 42’nci sırada yer aldı.  Türkiye, ilk kez 2006’da yapılan okuma sınavında aldığı 424 puanını 454’e fende 424 olan puanını ise 464’e yükseltti.

Türkiye’nin PISA 2006, 2009 ve 2012 yıllarına ait Fen, Matematik ve Okuma Başarı Puanları

Bir sonraki PISA sınavı 2015 yılında gerçekleştirilecektir.

PISA 2012 Sınavı ile ilgili aşağıda yer alan raporlara ulaşmak için tıklayınız:

1-      PISA 2012 Özet Sonuç Raporu (OECD)

2-      PISA 2012 Genel Değerlendirme Raporu (OECD)

3-      PISA 2012 Türkiye Ön Raporu (MEB)

4-     PISA 2012 Değerlendirmesi: Türkiye için Veriye Dayalı Eğitim Reformu Önerileri (TÜSİAD)

5-      PISA 2012:Türkiye Üzerine Değerlendirme ve Öneriler (TEDMEM)

EĞİTİM ARAŞTIRMALARI