21.03.2014

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sınıflara entegre edilmesi büyük önem teşkil etmektedir. Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı Sertifika Programı ile öğretmenlerin bu konudaki eğitimleri gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda uygulanacak program ve model Fatih Projesi için de örnek model olacaktır.

Categorie  Kategori : PROJELER

İstanbul Aydın Üniversitesi

Eğitim Fakültesi

FATİH Projesi

FATİH Projesi Hakkında

Eğitimde FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullardaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için; okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okulların 570.000 dersliğine LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacaktır. Aynı zamanda her öğretmene ve her öğrenciye tablet bilgisayar verilecektir. Dersliklere kurulan BT donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilecektir. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek eğitsel e-İçerikler oluşturulacaktır. Bu kapsamda Eğitimde FATİH projesi beş ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlar:

1. Donanım ve Yazılım Altyapısının Sağlanması
    2. Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi
    3. Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı
    4. Öğretmenlerin Hizmet içi Eğitimi
    5. Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir BT Kullanımının

sağlanmasıdır. Eğitimde Fatih Projesi Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup, Ulaştırma Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. 5 yılda tamamlanması planlanmıştır. birinci yıl ortaöğretim okulları, ikinci yıl ilköğretim ikinci kademe, üçüncü yıl ise ilköğretim birinci kademe ve okul öncesi kurumlarının BT donanım ve yazılım altyapısı, e-içerik ihtiyacı, öğretmen kılavuz kitaplarının güncellenmesi, öğretmenler için hizmet içi eğitimler ve bilinçli, güvenli, yönetilebilir BT ve internet kullanımı ihtiyaçlarının tamamlanması hedeflenmektedir.

FATİH PROJESİ HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ UZMANLIĞI SERTİFİKA PROGRAMI

Fatih projesinin bir eğitim projesi haline gelebilmesi için öğrenme modeli sunabilmesi önemlidir. Bu öğrenme modelleri harmanlanmış öğrenme (blended learning), ters yüz edilmiş sınıflar (flipped classroom) gibi teknolojiyi yüz yüze öğrenme ile kombine eden öğrenme modelleridir. Bu öğrenme modellerini uygulayacak olan öğretmendir ve Fatih projesi ile ilgili bugüne kadar yapılmış öğretmen eğitimleri bunları kapsamamaktadır. Bundan dolayı öğrenme modellerini içeren ve bunu yüz yüze öğrenmeyle kombine eden öğrenme yaklaşımlarının yenilikçi bir hizmet içi program ile öğretmenlere sunulması hedeflenmektedir. Bu hizmet içi öğrenme modeli aşağıda taslak olarak yer almaktadır.

PROGRAM ÖZETİ

Eğitim Programı

İstanbul Aydın Üniversitesi

Eğitim Fakültesi