PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme Sonuçları

03.04.2014

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı PISA) 2012 Yaratıcı Problem Çözme sonuçları açıklandı.

Categorie  Kategori : ULUSLARARASI SINAVLAR

OECD, 44 ülkedeki 85 bin öğrencinin problem çözme konusundaki yaratıcılıklarını araştırdığı raporu yayınladı. Gerçek yaşamdan olaylara dayanan soruların sorulduğu programda öğrencilerin günlük sorunlara çözüm üretme yeteneği sınandı.

PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme değerlendirmesine göre en yüksek puanı alan öğrenciler Singapur ve Kore öğrencileri. Programa göre, OECD’ye üye ülkeler içinde 15 yaş grubunda karmaşık problemleri çözme oranı yüzde 11.4. Bu oran, Singapur ve Koreli öğrenciler arasında yüzde 25’e yükseliyor. Türkiye’deki öğrenciler ise OECD ortalamalarının altında yer aldı. Türk öğrencilerin yalnızca yüzde 2,2'si yaratıcı problem çözme konusunda çok başarılı. Sıralamada Singapur ve Kore’yi, Japon, Çin ve Hong Kong izliyor. Kanada, Avustralya, Finlandiya, İngiltere, Estonya, Fransa, Hollanda, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, ABD ve Belçika gibi ülkeler OECD ülkeleri ortalaması üzerinde yer aldı.

PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme raporuna göre, üye ülkeler arasında ortalama olarak her beş öğrenciden sadece biri, en basit problemleri çözme yeteneğine sahip. Malezya, Çin ve Türkiye'deki her sekiz öğrenciden birinin mesleki eğitim programına katıldığı ve bu öğrencilerin öğrencilerin problem çözme konusunda PISA 2012’ye katılan öğrencilere kıyasla daha iyi performans gösterdikleri görülüyor.

1 Nisan 2014'te PISA Eğitim Bölümü Direktör Yardımcısı Andreas SCHLEICHER'in yaptığı sunum aşağıda yer almaktadır.

KAYNAK DOSYALAR
    OECD PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme Değerlendirme Sonuçlarına ait kaynak dosyalar aşağıda yer almaktadır:

OECD PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme Sonuçları

OECD PISA 2012 Yaratıcı Problem Çözme Sonuçları-Ülke Performansları