Programlama Çocuk Oyuncağı Projesi Gerçekleştirildi

30.04.2014

Programlama Çocuk Oyuncağı Projesi Etkinliği, İstanbul Aydın Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği İşbirliği ile Florya Halit Aydın Yerleşkesinde 30 Nisan 2014 tarihinde saat 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirildi.

Ülkemizde 2013 TÜİK rakamlarına göre 16-74 yaş aralığında bilgisayar ve internet kullanım oranları sırasıyla %49,9 ve %48,9’dur. İnsanların evlerine hızlı internet ile bilgisayar ve türevi cihazları satın alma oranı hızla artmaktadır. Evlere giren hızlı internet ve bilişim cihazları sayesinde çocuklarımızın da bilişim cihazlarını kullanma oranı gün geçtikçe artmaktadır. 6-15 yaş arasındaki çocuklarımızın yaklaşık %45,6’sı hemen hemen her gün internet kullanmaktadırlar. Çocukların ağırlıklı olarak ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamlarına katılmak için interneti kullandığı görülmektedir.

Diğer yandan, son yıllarda eğitimcilerin ve anne-babaların bilgisayar ve internete karşı olumsuz bir algı geliştirmeye başladıkları gözlemlenmektedir. Bilişim teknolojilerinin gayrı safi milli hasılaları üzerinde doğrudan veya dolaylı önemli etkisi olan ülkeler değil yasak getirmek bireylerin bilişimle iş yapabilme farkındalığı ve becerisi kazanma sürecini mümkün olduğunca erken yıllara çekmektedir. Üniversiteler ve şirketler tarafından çocuklara yönelik çok basit ve kullanımı kolay programlama platformları geliştiren ABD’de, son yıllarda çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, şirketlerin ve kamu kuruluşlarının desteğiyle özellikle yazılım geliştirme becerisinin ve alt yapısının erken yıllara çekilmesi yönünde büyük çaba harcanmaktadır.

İstanbul Aydın Üniversitesi ve Türkiye Bilişim Derneği İşbirliği ile Florya Halit Aydın Yerleşkesinde 30 Nisan 2014 tarihinde saat 09.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilen “Programlama Çocuk Oyuncağı" projesi etkinliği; genellikle bilişim teknolojilerinin tüketim boyutuna odaklanan toplumumuzda yetişmekte olan çocuklarımızın BT araçlarının aynı zamanda bir üretim ve değer yaratma aracı olduğu algısına ve farkındalığına erken yaşlarda sahip olmalarını sağlamak, günlük olarak kullandığı web sitelerini ve bilgisayar oyunlarını kendisinin de geliştirebileceğinin farkına varmasını ve her çocuğun küçük bir program yazarak bilgisayara emir verebildiğini görebilmesini amaçlamaktadır.

Bu amaçla 30 Nisan 2014 tarihinde Küçükçekmece ilçesinden 150 öğrenci ve öğretmenin katıldığı bir günlük etkinlikte, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Özdemir ve Türkiye Bilişim Derneği Genç ekibi çocuklara programlama eğitimi vermiştir. Etkinlik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Ertepınar ve Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Devrim Akgündüz yönetiminde gerçekleştirilmiştir. İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli etkinliği ziyaret ederek öğrencilerle programlama üzerine konuşmuş ve başarılar dilemiştir. Etkinlikte Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde öğrenim gören 25 öğrenci de görev almıştır.